0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
1 kg - Ziemniaki
2 szt - Cebula
3 szt - Marchew
1 szt - Pietruszka duża
2 l - Woda lub 2.5 l
1 pętko - Kiełbasa większe
4 łyżki - Olej rzepakowy
1 łyżka - Masło
2 łyżki - Śmietana 30
garść - Natka pietruszki
PRZYPRAWY
3 szt - Listek laurowy
1 łyżka - Majeranek
1 płaska łyżka - Sól
0.5 łyżeczki - Pieprz
0.5 łyżeczki - Kurkuma

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Zupa ziemniaczana

Cechy dania:
  • Słone
Pora dnia:
  • 35 min
  • Porcji 4
  • Łatwe

Składniki

  • PRZYPRAWY

Przygotowanie

Udostęnij
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, w garnku, co jakiś czas mieszając.
  2. Korzeń  pietruszki, marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę i dodać do zeszklonej cebuli, podsmażać razem około 5 minut.  Ziemniaki pokroić w większą kostkę i także dodać do garnka, wszystko ponownie chwilę podsmażyć.
  3. Po tym czasie wlać 2 lub 2.5  litra ciepłej, przegotowanej wody. Dodać listek laurowy, łyżkę majeranku, płaską łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Zupę gotuj na trochę mniejszej mocy palnika, przez około 25 min, pod przykryciem ( do czasu kiedy warzywa będą miękkie). Po tym czasie dodaj łyżkę masła oraz pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę oraz garść siekanej natki pietruszki. Zupę zagotuj kolejne 10 minut na małej mocy palnika. Na sam koniec dodaj 2 łyżki śmietany wymieszanej z kurkumą. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
1700408312763
poprzednie
Racuchy z jabłkami i cynamonem
1701096672256
następne
Klopsiki w sosie pomidorowym
1700408312763
poprzednie
Racuchy z jabłkami i cynamonem
1701096672256
następne
Klopsiki w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz