0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
400 g - Tofu
400 ml - Mleczko kokosowe
4 ząbki - Czosnek duże
2 łyżki - Zielona pasta curry czubate
0.5 szt - Papryka czerwona lub zielona
2 garście - Mieszanka chińska
1 łyżka - Olej kokosowy do smażenia
2 łyżeczki - Przyprawa curry
4 plasterki - Imbir cienkie (opcjonalnie)
Sól do smaku
Pieprz do smaku

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Tofu w zielonym sosie curry

Cechy dania:
  • Słone
Pora dnia:
  • 30 min
  • Porcji 4
  • Łatwe

Składniki

Przygotowanie

Udostęnij

1. Tofu pokroić w grubą 2×2 cm kostkę, przyprawić curry i solą. Wszystko ze sobą wymieszać aby przyprawy się połączyły. Podsmażyć na patelni, na jednej łyżce oleju kokosowego z każdej strony. Wyjąć na talerz i odsączyć.

2. Na tej samej patelni dodać pastę curry, przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć (1-2 minuty). Po tym czasie dodać mleczko kokosowe i wszystko dobrze wymieszać.

3. Następnie dodać paprykę pokrojoną w cienkie paski i mieszankę chińską. Dusić przez kolejne 5 minut. Po tym czasie dodać smażone wcześniej tofu oraz imbir. Wszystko razem gotować około 2-3 minuty. Doprawić do smaku wedle uznania.

Uwagi: Jeżeli uważasz, ze sos jest zbyt rzadki możesz go zagęścić uprzednio mieszając w słoiczku/szklance trochę sosu z łyżeczką mąki. Następnie mieszankę przelej do sosu i dokładnie wymieszaj.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
1697906298881
poprzednie
Krewetki w sosie maślano-czosnkowym
1698081980545
następne
Schab po cygańsku
1697906298881
poprzednie
Krewetki w sosie maślano-czosnkowym
1698081980545
następne
Schab po cygańsku

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here