0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
250 g - Krewetki mrożone około 20 szt
1/3 kostki - Masło
4 ząbki - Czosnek duże
0.5 szkl - Białe wino
0.5 szt - Cytryna wyciśnięty sok
0.5 szt - Papryczka chili
pęczek - Natka pietruszki
Sól do smaku
1 łyżeczka - Papryka słodka przyprawa

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Krewetki w sosie maślano-czosnkowym

Cechy dania:
  • Pikantne
  • Słone
  • 30 minut
  • Porcji 2
  • Łatwe

Składniki

Przygotowanie

Udostęnij
  1. Krewetki wyjąć wcześniej i rozmrozić. Naciąć lekko nożem wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito, opłukać i dokładnie osuszyć. Tak przygotowane krewetki lekko osolić do smaku oraz oprószyć łyżeczką słodkiej papryki, przemieszać je ze sobą aby połączyć przyprawy.
  2. Na patelni roztopić masło, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć około 1 minuty ciągle mieszając, dodać pokrojoną w talarki papryczkę chili (bez pestek), chwilę podsmażyć.  Następnie dodać  krewetki i smażyć przez minutę z każdej strony.
  3. Wlać wino i na większym ogniu (lub większej mocy palnika) odparować i dodać sok z cytryny.  Wszystko przemieszać i na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Propozycja podania: ze świeżą, podpiekaną bagietką lub z dowolnymi dodatkami.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
1696429625798
poprzednie
Tofu z sosem sojowym
1697909427700
następne
Tofu w zielonym sosie curry
1696429625798
poprzednie
Tofu z sosem sojowym
1697909427700
następne
Tofu w zielonym sosie curry

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here