0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
FARSZ
400 g - Szpinak mrożony
1 szt - Cebula duża
3 ząbki - Czosnek
200 g - Twaróg półtłusty
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Olej rzepakowy do smażenia
CIASTO
około 0,5 kg - Mąka plus do podsypania
1 szt - Jajka
2 szt - Żółtka jajka białka jajka zostawiamy do posmarowania pasztecików
200 g - Masło śmietankowe 1 kostka
200 g - Śmietana 18
1 łyżka - Cukier płaska
szczypta Sól

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Paszteciki ze szpinakiem i twarogiem

  • 40 min
  • Porcji 70
  • Łatwe

Składniki

  • FARSZ

  • CIASTO

Przygotowanie

Udostęnij

FARSZ SZPINAKOWY:

  1. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy mrożony szpinak oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Całość dusimy, a gdy woda ze szpinaku odparuje, dodajemy pokruszony biały ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez chwilę, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.

CIASTO:

  1. Do śmietany wkruszamy drożdże i dosypujemy cukier. Całość dokładnie mieszamy (nie czekamy aż drożdże zaczną pracować) i przystępujemy do dalszych etapów. Na stolnicę wykładamy mąkę, sól, masło. Wszystkie składniki siekamy nożem. Następnie na środku robimy dołek, wlewamy śmietanę z drożdżami, wbijamy 1 całe jajko i 2 żółtka. Całość zagniatamy. Jeżeli ciasto będzie kleić się bardzo do rąk można dosypać jeszcze trochę mąki.
  2. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (grubość ok. 3-4 mm). Na jeden brzeg przekładamy farsz, zwijamy wałek i odcinamy go od reszty ciasta. Wałek kroimy na mniejsze części (długoś ok. 3 cm). Czynność powtarzamy do wykorzystania całego ciasta.
  3. Tak przygotowane paszteciki przekładamy na dużą blachę piekarnikową (wyłożoną papierem do pieczenia) i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy do zarumienienia, w temp. 180 stopni. Czas pieczenia około 18-20 min.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
1701101514451 — kopia
poprzednie
Ucierany makowiec z jabłkami
1703024039802
następne
Sałatka śledziowo-burakowa
1701101514451 — kopia
poprzednie
Ucierany makowiec z jabłkami
1703024039802
następne
Sałatka śledziowo-burakowa

Dodaj komentarz