Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.
Lemon Curd:
1. Do rondelka przełożyć masło, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier. Postawić na małym ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając.
2. Do miski przełożyć żółtka, jajko i ubić mikserem. Gotującą się masę cytrynową zdjąć z ognia, odstawić na 1-2 minuty i wlać ją przez sitko do ubitych jajek, wymieszać krótko mikserem. Masę jajeczną wlać z powrotem do rondelka i postawić na bardzo małym ogniu. Gotować cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, będzie trochę luźniejsza niż budyń (uwaga: nie gotować! Jeśli masa się zagotuje i powstaną grudki można ją przetrzeć przez sitko).
3. Krem cytrynowy zdjąć z ognia, przełożyć do miseczki i nakryć folią spożywczą na dotyk. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, można na całą noc.
Składanie ciasta:
4. Płatki migdałowe przełożyć na suchą patelnię i uprażyć je, aż delikatnie się przyrumienią. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia.
5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów. Składniki do nasączania wymieszać i 1/3 przygotowanego ponczu nasączyć biszkopty w blaszce.
Krem:
6. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać cały lemon curd i znów wymieszać mikserem na średnich obrotach.
7. Na biszkopty w blaszce wyłożyć około 1/3 kremu wyrównać. Wierzch posypać 1/3 uprażonych płatków migdałowych. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć je połową pozostałego ponczu. Wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać, posypać płatkami i ułożyć trzecią warstwę biszkoptów, nasączyć je pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Torcik wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc.
8. Torcik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Brzeg ciasta można wyrównać nożem. Wierzch ozdobić owocami i posypać pozostałymi płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO 🙂