0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
250 g - Biszkopty u mnie okrągłe
DO NASĄCZENIA
niecałe 0.5 szkl - Woda
2 łyżki - Sok z cytryny
2 łyżeczki - Cukier puder
KREM
600 ml - Śmietana 30 schłodzona
2 łyżki - Cukier puder
1 opakowanie - Fix do śmietany
250 g - Serek mascarpone
5 łyżek - Płatki migdałowe
LEMON CURDE
4 łyżki (60 g) - Masło śmietankowe
2 szt - Cytryna skórka otarta z tych 2cytryn
z ww. 2 szt - Sok z cytryny wyciskamy z 2 cytryn
7 łyżek - Cukier
1 szt - Jajka
2 szt - Żółtka jajka
DODATKOWO
250 g - Truskawki do ozdoby ciasta

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Torcik bez pieczenia cytrynowo migdałowy

Cechy dania:
  • Słodkie
Pora dnia:
  • 40 min
  • Porcji 1
  • Łatwe

Składniki

  • DO NASĄCZENIA

  • KREM

  • LEMON CURDE

  • DODATKOWO

Przygotowanie

Udostęnij

Lemon Curd:
1. Do rondelka przełożyć masło, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier. Postawić na małym ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając.

2. Do miski przełożyć żółtka, jajko i ubić mikserem. Gotującą się masę cytrynową zdjąć z ognia, odstawić na 1-2 minuty i wlać ją przez sitko do ubitych jajek, wymieszać krótko mikserem. Masę jajeczną wlać z powrotem do rondelka i postawić na bardzo małym ogniu. Gotować cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, będzie trochę luźniejsza niż budyń (uwaga: nie gotować! Jeśli masa się zagotuje i powstaną grudki można ją przetrzeć przez sitko).

3. Krem cytrynowy zdjąć z ognia, przełożyć do miseczki i nakryć folią spożywczą na dotyk. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, można na całą noc.

Składanie ciasta:
4. Płatki migdałowe przełożyć na suchą patelnię i uprażyć je, aż delikatnie się przyrumienią. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia.

5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów. Składniki do nasączania wymieszać i 1/3 przygotowanego ponczu nasączyć biszkopty w blaszce.

Krem:
6. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać cały lemon curd i znów wymieszać mikserem na średnich obrotach.

7. Na biszkopty w blaszce wyłożyć około 1/3 kremu wyrównać. Wierzch posypać 1/3 uprażonych płatków migdałowych. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć je połową pozostałego ponczu. Wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać, posypać płatkami i ułożyć trzecią warstwę biszkoptów, nasączyć je pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Torcik wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc.

8. Torcik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Brzeg ciasta można wyrównać nożem. Wierzch ozdobić owocami i posypać pozostałymi płatkami migdałowymi.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
e8c777f08e4dd301cd9cd398
poprzednie
Przekąska z musli i owocami
2de7e1455b1dac3f24c175e8
następne
Brokułowy obiadek
e8c777f08e4dd301cd9cd398
poprzednie
Przekąska z musli i owocami
2de7e1455b1dac3f24c175e8
następne
Brokułowy obiadek

Dodaj komentarz