0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
240 ml - Kawa
300 ml - Mleko zimne
14 kostek - Kostki lodu
2 szczypty - Kakao
Cukier brązowy do smaku, opcjonalnie
2 gałki - Lody śmietankowe

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Niezwykle mrożona kawa

Cechy dania:
  • Gorzkie
  • Słodkie
Pora dnia:
  • 10 min
  • Porcji 2
  • Łatwe

Składniki

Przygotowanie

Udostęnij

1. Zaparzyć 2 kawy z mielonych ziaren, z ekspresu po 120 ml (bądź kawę rozpuszczalną). Ostudzić (można włożyć do garnka z zimną wodą). Osłodzić do smaku, jeżeli ktoś lubi słodką kawę i dokładnie wymieszać.

2. Do pojemnika blendera kielichowego dodać mleko, ostudzoną kawę, kostki lodu. Zmiksować przez kilka sekund.

3. Do szklanek wlać kawę (najlepiej z wysoka aby powstała piana) włożyć dodatkowo 1 kostkę lodu, gałkę lodów śmietankowych i posypać słodkim kakao. Można też udekorować bitą śmietaną. Kawę najlepiej podawać od razu po przelaniu do szklanek kiedy jest najwięcej piany.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
1686673070952
poprzednie
Kremowa zupa pomidorowa
1687614523470
następne
Szarlotka w formie tarty
1686673070952
poprzednie
Kremowa zupa pomidorowa
1687614523470
następne
Szarlotka w formie tarty

Dodaj komentarz