Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.
1.W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odkroić zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część dokładnie opłukać, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, posolić i smażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty. Czosnek przecisnąć przez praskę i także chwilę podsmażyć z cebulą i porem.
Następnie dodać obraną i pokrojoną w półtalarki marchewkę oraz korzeń pietruszki pokrojony w kostkę i mieszając podsmażać ok. 4 minuty. Na koniec do całości dodać starty na tarce o dużych oczkach seler. Ponownie wszystko smażyć 2 minuty co chwilę mieszając.
2.Wlać gorący bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie, zagotować. Przykryć i gotować na średniej mocy palnika przez ok. 15 – 20 minut aż warzywa będą miękkie. Na konie dodać pomidory z puszki oraz sos z pomidorów koktajlowych. Doprawić do smaku. oraz dodać suszoną bazylię. Gotować około 10 min.
3.Na koniec zaprawić zupę śmietanką, dodawaną do zupy stopniowo.
4.Zupę ozdobić świeżą bazylią i podawać z wcześniej ugotowanym makaronem.
SMACZNEGO