Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.
1. Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą około 2,4 l. Gotujemy na średnim ogniu około 1 h i 30 min, zbierając co jakiś czas szum.
2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy po ww. czasie do mięsa, dodajemy 4 listki liścia laurowego, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu.
3. Wszystkie pozostałe warzywa oprócz pora ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki także ścieramy do oddzielnej miski. Po 20 min gotowania ziemniaków dodajemy warzywa, doprawiamy lekko do smaku wegetą. Gotujemy na mniejszym ogniu. Ponownie doprawiamy.
3. Praktycznie na sam koniec dodajemy starte ogórki kiszone i wlewamy sok. Nadal gotujemy na małym ogniu. Jeżeli potrzeba doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę, lekko mieszamy. Chwilę jeszcze gotujemy. Wyłączamy zupę i zajadamy.
Propozycja podania: ze świeżą kromką chleba.
SMACZNEGO 🙂