0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
SKŁADNIKI NA GARNEK 3 L
4 szt - Żeberka chude
10 szt - Ziemniaki sporej wielkości
1 szt - Marchew duża
1 szt - Pietruszka duża -
1 ćwiartka - Seler
1 szt - Por mała
4 szt - Ogórek kiszony duże
0.5 szkl - Sok z kiszonych ogórków
kilka ziaren - Ziele angielskie
kilka ziaren - Pieprz w kulkach
4 szt - Liść laurowy
2 łyżki - Śmietana 30 do lekkiego zabielenia
Przyprawa do zupy do smaku np wegeta

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Tradycyjna zupa ogórkowa

Cechy dania:
  • Kwaśne
  • Słone
Pora dnia:
  • 2 h
  • Porcji 6
  • Łatwe

Składniki

  • SKŁADNIKI NA GARNEK 3 L

Przygotowanie

Udostęnij

1. Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą około 2,4 l. Gotujemy na średnim ogniu około 1 h i 30 min, zbierając co jakiś czas szum.

2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy po ww. czasie do mięsa, dodajemy 4 listki liścia laurowego, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu.

3. Wszystkie pozostałe warzywa oprócz pora ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki także ścieramy do oddzielnej miski. Po 20 min gotowania ziemniaków dodajemy warzywa, doprawiamy lekko do smaku wegetą. Gotujemy na mniejszym ogniu. Ponownie doprawiamy.

3. Praktycznie na sam koniec dodajemy starte ogórki kiszone i wlewamy sok. Nadal gotujemy na małym ogniu. Jeżeli potrzeba doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę, lekko mieszamy. Chwilę jeszcze gotujemy. Wyłączamy zupę i zajadamy.

Propozycja podania: ze świeżą kromką chleba.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
162901ef85e483ad6137e523
poprzednie
Makaron z brokułami z sosem śmietanowo serowym
72e528eb48d8dfba401c579b
następne
Deser walentynkowy
162901ef85e483ad6137e523
poprzednie
Makaron z brokułami z sosem śmietanowo serowym
72e528eb48d8dfba401c579b
następne
Deser walentynkowy

Dodaj komentarz