0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
2 szt - Burak średniej wielkości
1 szt - Cebula
3 szt - Płaty śledziowe w occie
2 szt - Ziemniaki ugotowane
4 szt - Ogórki konserwowe małe
1 szt - Jabłko może być gruszka
1/2 puszki - Groszek konserwowy
1/2 słoiczka - Pieczarki marynowane
1 łyżka - Ocet winny
2 łyżki - Majonez
1.5 łyżki - Jogurt grecki
Sól do smaku
Pieprz do smaku

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Sałatka śledziowo-burakowa

Cechy dania:
  • Kwaśne
  • Słone
  • 40 min
  • Porcji 1
  • Łatwe

Składniki

Przygotowanie

Udostęnij
  1. Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku do miękkości (buraki można też ugotować). Upieczone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, drobno kroimy w kostkę, oprószamy solą i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie buraczki mieszamy z cebulką i doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym.
  2. Śledzie, ugotowane ziemniaki, pieczarki, ogórki i obrane jabłko (bądź gruszkę) kroimy w kostkę. Dodajemy jogurt i majonez – całość należy delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  3. Na półmisku układamy na przemian buraki i sałakę śledziową. Dekorujemy groszkiem. Sałatkę schładzamy w lodówce, aby składniki się „przegryzły”.

SMACZNEGO 🙂
Sałatka śledziowo-burakowa

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
1703023162502
poprzednie
Paszteciki ze szpinakiem i twarogiem
1703025440203
następne
Placek ze śliwkami
1703023162502
poprzednie
Paszteciki ze szpinakiem i twarogiem
1703025440203
następne
Placek ze śliwkami

Dodaj komentarz