Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.
1. Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C.
2. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty, powoli dolewamy olej, ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika.
3. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, mieszamy. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem).
4. Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem lub posmarowane przygotowaną polewą.
Wykonanie polewy: masło ucieramy za pomocą miksera lub ręcznie. Dodajemy po łyżeczce serka (np. Philadelphia, Ostrovia, Almette), aż do wykończenia. Dosładzamy miodem lub ewentualnie cukrem pudrem. Masą smarujemy wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce.
SMACZNEGO 🙂