Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.
1. 500 g filetów śledziowych marynowanych w occie i oleju odsączyć i pokroić w kawałki wielkości kęsa. Czosnek obrać i pokroić na kawałeczki. Oprószyć szczyptą soli i polać łyżeczką oleju. Wymieszać. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i piec 15-20 min w 180 stopniach, do miękkości.
2. W dużej misce wymieszać 1/2 szklanki oleju z pomidorów, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Dodać pokrojone w paseczki pomidory suszone i posiekaną w kostkę cebulę.
3. Na koniec dodać przestudzony, upieczony czosnek i kawałki śledzi. Wymieszać i przełożyć do miseczki. Śledzie są dobre po 24 godzinach, a najlepszy smak uzyskują po dwóch dniach.
SMACZNEGO 🙂