0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
Składniki na ciasto kruche
2 szkl - Mąka pszenna
0,5 szkl - Cukier brązowy bądź inne słodzidło
200 g - Masło miękkie
1 szt Jajka
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
Składniki na masę śliwkową
około pół kg - Śliwki
1 łyżka - Masło
3 lub 4 łyżki - Cukier brązowy

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Tarta ze śliwkami

Cechy dania:
  • Słodkie
Pora dnia:
  • 30 min
  • Porcji 1
  • Łatwe

Składniki

  • Składniki na ciasto kruche

  • Składniki na masę śliwkową

Przygotowanie

Udostęnij

1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na spód oraz brzegi tarty. 1/3 ciasta zostawiamy na kratkę, na górę.

2. Śliwki pokrojone w połówki podsmażamy na łyżce masła oraz z 4 łyżkami cukru. Smażymy pilnując alby śliwki zmiękły ale się nie rozwaliły.

3. Gotowe śliwki wykładamy na przygotowany spód. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na kwadrat, kroimy w paski i układamy kratkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 40 min do zarumienienia kratki.

4. Po wystudzenia tartę posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
b3c6e60b098b5b92755a9e7e
poprzednie
Makaron z sosem pieczarkowym i pomidorkami
45fbd03ea53f6de05fa44545
następne
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
b3c6e60b098b5b92755a9e7e
poprzednie
Makaron z sosem pieczarkowym i pomidorkami
45fbd03ea53f6de05fa44545
następne
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Dodaj komentarz