0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
1 szkl - Mąka
0.5 szkl - Cukier puder
1 szkl - Mak niebieski sypki
130 g - Masło śmietankowe
1 szt - Jabłko duże
4 szt - Jajka
2 łyżeczki - Proszek do pieczenia
3-4 krople - Aromat migdałowy

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Ucierany makowiec z jabłkami

Cechy dania:
  • Słodkie
Pora dnia:
  • 25 min
  • Porcji 1
  • Łatwe

Składniki

Przygotowanie

Udostęnij
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (góra/dół).
  2. Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia (masło ma być lekko ciepłe).
  3. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier puder. Całość miksujemy 3 minuty. Następnie wlewamy rozpuszczone, lekko ciepłe masło, krótko miksujemy. Do składników w misce wsypujemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, suchy mak oraz aromat migdałowy. Składniki miksujemy tylko do połączenia.
  4. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy. Mieszamy łyżką.
  5. Całość przekładamy do foremki i pieczemy do suchego patyczka. Po wystudzeniu makowiec możemy oprószyć cukrem pudrem bądź polać polewą.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
1701100121048 1
poprzednie
Ciasteczka orzechowe
1703023162502
następne
Paszteciki ze szpinakiem i twarogiem
1701100121048 1
poprzednie
Ciasteczka orzechowe
1703023162502
następne
Paszteciki ze szpinakiem i twarogiem

Dodaj komentarz