0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
2 szkl - Mąka pszenna
0.5 szkl - Cukier puder
120 g - Masło
2 łyżeczki - Cukier waniliowy
1 łyżeczka - Proszek do pieczenia płaska
2 szt - Żółtka jajka
2 łyżki - Woda zimna
1 słoik - Dżem brzoskwiniowy

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Kruche ciastka jajka

Cechy dania:
  • Słodkie
Pora dnia:
  • 30 min
  • Porcji 30
  • Łatwe

Składniki

Przygotowanie

Udostęnij

1. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je folią i wkładamy do lodówki na co najmniej półtorej godziny.

2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm. Z połowy ciasta formą w kształcie jajka wycinamy ciasteczka, z drugiej połowy ciasta  wycinamy także ciasteczka w kształcie jajka , niemniej z dziurką (używamy do tego nakrętki od butelki).

3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.

4. Ciasteczka o pełnym kształcie jajka smarujemy cienko dżemem. Na ciastka z dżemem nakładamy ciasteczka z dziurką.

P.S. Z podanej porcji wychodzi 30-40 ciasteczek (oczywiście w zależności od wielkości foremki)

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
1680360870968
poprzednie
Kokosowo bananowe pralinki
1680803263446
następne
Sałatka wielkanocna
1680360870968
poprzednie
Kokosowo bananowe pralinki
1680803263446
następne
Sałatka wielkanocna

Dodaj komentarz