0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
0.5 kg Schab mięso
2 szt - Marchew dużej wielkości
2 szt - Cebula średniej wielkości
150 g - Ser żółty dobrej jakości
3 łyżki - Majonez
1 pełna łyżeczka - Musztarda
1 ząbek - Czosnek duży bądź 2 mniejsze
Sól do przyprawienia mięsa
Pieprz do przyprawienia mięsa

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Schab po cygańsku

Cechy dania:
  • Słone
Pora dnia:
  • 30 min
  • Porcji 4
  • Łatwe

Składniki

Przygotowanie

Udostęnij
  1. Schab pokrój na 2 cm plastry, każdy ubij tłuczkiem do mięsa, aż rozpłaszczą się do około 1 cm grubości. Każdego ubitego kotleta posyp z obu stron solą i pieprzem. Obierz ząbek czosnku i przepuść go przez praskę. Wymieszaj z łyżeczką musztardy (u mnie delikatesowa). Papkę z musztardy i czosnku wetrzyj w kotlety.
  2. Marchewki obierz i pokrój w plasterki o grubości do 3 mm. Połowę plasterków rozłóż na dnie naczynia żaroodpornego. Na marchewkę wyłóż połowę cebul obranych i pokrojonych w krążki. Na warzywa wyłóż kotlety schabowe, jeden koło drugiego. Na kotlety wyłóż drugą połowę krążków cebuli a na cebulę resztę plasterków marchewki.
  3. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser i rozłóż po całej powierzchni naczynia. Lekko ugnieć ser i rozsmaruj majonez po całości. Naczynie przykryj pokrywką i zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, z opcją termoobiegu przez około 1 h. Po tym czasie zdejmij pokrywkę naczynia i zapiekaj dodatkowo 20 minut do zarumienienia sera i majonezu. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO 🙂

 

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
1697909427700
poprzednie
Tofu w zielonym sosie curry
1698084241531
następne
Zapiekanka warzywna z serkiem wiejskim
1697909427700
poprzednie
Tofu w zielonym sosie curry
1698084241531
następne
Zapiekanka warzywna z serkiem wiejskim

Dodaj komentarz