Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.
1. Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z około 4 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
2. Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto.
3. Dopiero teraz dodać sól – ponownie zagnieść ciasto i wcierać sól, która je rozgrzewa. To przyspiesza działanie już wymieszanych wcześniej drożdży.
Nigdy nie wolno dodawać i mieszać równocześnie soli z drożdżami. Natomiast, jeśli ciasto będzie za twarde, trzeba dolać jeszcze trochę wody. Na sam koniec dolać oliwę i wszystko razem ponownie zagnieść.
4. Surowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół godziny. Najlepiej pod wilgotnym przykryciem, w głębokiej misce tak, by nie wyschło.
5. Po wyrośnięciu kulę ciasta podzielić na dwie części. Z każdej wywałkować (lub rozciągnąć w powietrzu na dłoni) duży krążek o średnicy ok. 40 cm (jeśli chcemy uzyskać pizzę na cienkim cieście) lub o mniejszej średnicy (jeśli gustujemy w pizzy na grubszym cieście).
6. Placek smarujemy sosem pomidorowym, a następnie rozsypujemy starty ser i rozkładamy składniki wedle własnego smaku i uznania.
7. Czas pieczenia to 6-13 min (zależy od rodzaju blaszki). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury (góra i dół). Pizze pieczemy na jak najniższym poziomie.
Dobre rady/Uwagi:
Ja robię ciasto z 1kg mąki. Z takiej ilości mam 4 pizze 40 cm. 2 gotowe kulki po prostu wkładam do woreczków i zamrażam. Jak tylko mam ochotę na pizze dzień wcześniej odmrażam i ciasto normalnie wyrasta 🙂
Jeżeli nie znajdziecie typowej mąki włoskiej typu 00, to koniecznie wymieszajcie mąkę według następującej numeracji: 250 g mąki tortowej typ 450 z 250 g mąki pszennej typ 500.
SMACZNEGO 🙂
1
Gotowy
|
Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z około 4 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. |
2
Gotowy
|
Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto. |
3
Gotowy
|
Dopiero teraz dodać sól - ponownie zagnieść ciasto i wcierać sól, która je rozgrzewa. To przyspiesza działanie już wymieszanych wcześniej drożdży. |
4
Gotowy
|
3. Dopiero teraz dodać sól - ponownie zagnieść ciasto i wcierać sól, która je rozgrzewa. To przyspiesza działanie już wymieszanych wcześniej drożdży. |
5
Gotowy
|
Surowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół godziny. Najlepiej pod wilgotnym przykryciem, w głębokiej misce tak, by nie wyschło. |
6
Gotowy
|
Po wyrośnięciu kulę ciasta podzielić na dwie części. Z każdej wywałkować (lub rozciągnąć w powietrzu na dłoni) duży krążek o średnicy ok. 40 cm (jeśli chcemy uzyskać pizzę na cienkim cieście) lub o mniejszej średnicy (jeśli gustujemy w pizzy na grubszym cieście). |
7
Gotowy
|
Czas pieczenia to 6-13 min (zależy od rodzaju blaszki). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury (góra i dół). Pizze pieczemy na jak najniższym poziomie. |