0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
0,5 kg - Mąka pszenna mąka włoska typu 00
10 gram - Drożdże
250 ml - Woda ciepła woda
1 łyżeczka - Sól mała płaska łyżeczka
pół łyżeczki - Cukier pół płaskiej łyżeczki
4 łyżki- Oliwa duża łyżka

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Pizza – najlepsze ciasto!

Pora dnia:
  • 1 h
  • Porcji 2
  • Łatwe

Składniki

Przygotowanie

Udostęnij

1. Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z około 4 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

2. Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto.

3. Dopiero teraz dodać sól – ponownie zagnieść ciasto i wcierać sól, która je rozgrzewa. To przyspiesza działanie już wymieszanych wcześniej drożdży.
Nigdy nie wolno dodawać i mieszać równocześnie soli z drożdżami. Natomiast, jeśli ciasto będzie za twarde, trzeba dolać jeszcze trochę wody. Na sam koniec dolać oliwę i wszystko razem ponownie zagnieść.

Ciasto trzeba wyczuć, tzn. podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć.

4. Surowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół godziny. Najlepiej pod wilgotnym przykryciem, w głębokiej misce tak, by nie wyschło.

5. Po wyrośnięciu kulę ciasta podzielić na dwie części. Z każdej wywałkować (lub rozciągnąć w powietrzu na dłoni) duży krążek o średnicy ok. 40 cm (jeśli chcemy uzyskać pizzę na cienkim cieście) lub o mniejszej średnicy (jeśli gustujemy w pizzy na grubszym cieście).

6. Placek smarujemy sosem pomidorowym, a następnie rozsypujemy starty ser i rozkładamy składniki wedle własnego smaku i uznania.

7. Czas pieczenia to 6-13 min (zależy od rodzaju blaszki). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury (góra i dół). Pizze pieczemy na jak najniższym poziomie.

Dobre rady/Uwagi:
Ja robię ciasto z 1kg mąki. Z takiej ilości mam 4 pizze 40 cm. 2 gotowe kulki po prostu wkładam do woreczków i zamrażam. Jak tylko mam ochotę na pizze dzień wcześniej odmrażam i ciasto normalnie wyrasta 🙂
Jeżeli nie znajdziecie typowej mąki włoskiej typu 00, to koniecznie wymieszajcie mąkę według następującej numeracji: 250 g mąki tortowej typ 450 z 250 g mąki pszennej typ 500.

SMACZNEGO 🙂

Kroki

1
Gotowy

Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z około 4 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowy

Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto.

3
Gotowy

Dopiero teraz dodać sól - ponownie zagnieść ciasto i wcierać sól, która je rozgrzewa. To przyspiesza działanie już wymieszanych wcześniej drożdży.

4
Gotowy

3. Dopiero teraz dodać sól - ponownie zagnieść ciasto i wcierać sól, która je rozgrzewa. To przyspiesza działanie już wymieszanych wcześniej drożdży.
- Nigdy nie wolno dodawać i mieszać równocześnie soli z drożdżami. Natomiast, jeśli ciasto będzie za twarde, trzeba dolać jeszcze trochę wody. Na sam koniec dolać oliwę i wszystko razem ponownie zagnieść.
Ciasto trzeba wyczuć, tzn. podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć.

5
Gotowy

Surowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół godziny. Najlepiej pod wilgotnym przykryciem, w głębokiej misce tak, by nie wyschło.

6
Gotowy

Po wyrośnięciu kulę ciasta podzielić na dwie części. Z każdej wywałkować (lub rozciągnąć w powietrzu na dłoni) duży krążek o średnicy ok. 40 cm (jeśli chcemy uzyskać pizzę na cienkim cieście) lub o mniejszej średnicy (jeśli gustujemy w pizzy na grubszym cieście).

7
Gotowy

Czas pieczenia to 6-13 min (zależy od rodzaju blaszki). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury (góra i dół). Pizze pieczemy na jak najniższym poziomie.

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
6e0b65ed487e012bb950ed3d
poprzednie
Sałatka z makaronem ryżowym i szyneczką z indyka
IMG 20221003 231043
następne
Kotleciki ziemniaczane
6e0b65ed487e012bb950ed3d
poprzednie
Sałatka z makaronem ryżowym i szyneczką z indyka
IMG 20221003 231043
następne
Kotleciki ziemniaczane

Dodaj komentarz