0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
500 g - Mięso mielone z indyka
1 szt - Cebula średniej wielkości
1 szt - Jajka
2 łyżki - Bułka tarta płaskie
1 łyżka - Zioła prowansalskie
1 łyżeczka - Musztarda
1 łyżeczka - Sól płaska
1 łyżeczka - Pieprz płaska
2-3 łyżki - Mąka do obtoczenia kotletów
Olej rzepakowy do smażenia kotletów
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY
1 szkl - Bulion warzywny lub drobiowy
1 szkl - Passata pomidorowa
1 łyżeczka - Cukier
1 łyżeczka - Oregano

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Klopsiki w sosie pomidorowym

Cechy dania:
  • Słone
Pora dnia:
  • 40 min
  • Porcji 4
  • Łatwe

Składniki

  • SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY

Przygotowanie

Udostęnij
  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Do miski z mięsem dodaj surowe jajko, sól, pieprz, zioła prowansalskie, cebulę, musztardę, bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszaj.
  2. W niewielkiej misce umieść mąkę, następnie dłońmi uformuj kulki mięsne wielkości orzecha włoskiego (lub większe). Każdą kulkę obtaczaj w mące i odłóż na desce.
  3. Do osobnej miski wlej szklankę bulionu warzywnego lub rosołowego, dodaj szklankę passaty pomidorowej z butelki lub przetarte pomidory z kartonu. Dodaj cukier i oregano, wymieszaj.
  4. Nagrzej dużą, głęboką patelnię, wlej olej i układaj obok siebie wszystkie kotleciki. Podsmaż je około 3 minut z każdej strony, do lekkiego zarumienienia. Następnie wlej sos pomidorowy i gotuj danie około 20 min. Bez przykrycia i na małej mocy palnika.

PS. Pulpety podawaj z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami, makaronem, ryżem.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
1701090085913
poprzednie
Zupa ziemniaczana
1701098832118
następne
Obiadowa surówka z czerwonej kapusty
1701090085913
poprzednie
Zupa ziemniaczana
1701098832118
następne
Obiadowa surówka z czerwonej kapusty

Dodaj komentarz