Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.
1. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju do zarumienienia, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię, smażymy do miękkości, solimy do smaku.
2. Podsmażone warzywa odstawiamy do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C (piekarnik statyczny), 200°C (piekarnik z termoobiegiem).
3. W misce ubijamy jaja z mlekiem, następnie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, pokrojony szczypior i delikatnie mieszamy.
4. Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia. Na dno wykładamy podsmażoną cukinię z cebulką , następnie na warzywa wylewamy masę jajeczną z dodatkiem fety i szczypioru. Brzegi ciasta delikatnie zawijamy na wierzch.
5. Tartę pieczemy ok. 30-40 minut do uzyskania złotego koloru i podajemy od razu po przygotowaniu.
SMACZNEGO 🙂