0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
1 opakowanie - Ciasto francuskie
1.5 szt - Cukinia lub 1 duża
200 g - Ser feta
250 ml - Mleko
2 szt - Jajka
1 szt - Cebula
pęczek - Szczypiorek
2 ząbki - Czosnek niedźwiedzi
2 łyżeczki - Zioła prowansalskie
1 łyżka - Olej rzepakowy
do smaku Sól
do smaku Pieprz

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Zapiekanka na cieście francuskim

Cechy dania:
  • Słone
  • 35 min
  • Porcji 1
  • Łatwe

Składniki

Przygotowanie

Udostęnij

1. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju do zarumienienia, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię, smażymy do miękkości, solimy do smaku.

2. Podsmażone warzywa odstawiamy do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C (piekarnik statyczny), 200°C (piekarnik z termoobiegiem).

3. W misce ubijamy jaja z mlekiem, następnie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, pokrojony szczypior i delikatnie mieszamy.

4. Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia. Na dno wykładamy podsmażoną cukinię z cebulką , następnie na warzywa wylewamy masę jajeczną z dodatkiem fety i szczypioru. Brzegi ciasta delikatnie zawijamy na wierzch.

5. Tartę pieczemy ok. 30-40 minut do uzyskania złotego koloru i podajemy od razu po przygotowaniu.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
74f0e34d224721b25ac6178f
poprzednie
Sałatka z awokado
a52abf99dffaff620734953b
następne
Ciasto kefirowe z truskawkami
74f0e34d224721b25ac6178f
poprzednie
Sałatka z awokado
a52abf99dffaff620734953b
następne
Ciasto kefirowe z truskawkami

Dodaj komentarz