Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.
1. Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, dodać drobno posiekane masło oraz cukier i rozcierać palcami składniki aż powstanie drobna kruszonka.
2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (około 7 minut). Dodać kefir, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników w jednolitą masę.
3. Wyłożyć do tortownicy, na wierzch ułożyć pokrojone truskawki. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 – 50 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO 🙂