Składniki
-
2 sztuki - Ciasto francuskie
-
1 sztuka - Jajkado posmarowania wierzchu trójkątów
-
Cukierdo posypania na wierzchu trójkątów
-
Nadzienie:
-
1 słoik - Jabłka prażoneJabłka prazone na szarlotkę, np. z Lidla
Przygotowanie
1. Ciasto francuskie należy podzielić na równe kwadraty (13cm-13cm). Z jednego ciasta otrzymamy 6 sztuk kwadratów.
2. Na środek ciasta wykładamy masę jabłkową i zamykamy w trójkąt a krawędzie ugniatamy dookoła widelcem. Wykonujemy trzy równoległe nacięcia na środku trójkąta.
3. Tak przygotowane trójkąty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i sypiemy cukrem.
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 min, aż ciasto ładnie wyrośnie i się zarumieni.
SMACZNEGO 🙂
Kroki
1
Gotowy
10 min
|
|
2
Gotowy
5 min
|
Na środek ciasta wykładamy masę jabłkową i zamykamy w trójkąt a krawędzie ugniatamy dookoła widelcem. |
3
Gotowy
15 min
|