0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
2 szkl - Mąka pszenna
3 szt - Jajka duże
0.6 szkl - Cukier lub erytrytol
1 opakowanie - Cukier waniliowy 16 g
110 g - Masło
0.4 szkl - Olej rzepakowy
0.8 szkl - Maślanka lub jogurt naturalny - 200 ml
0.5 szkl - Mak suchy
2 łyżeczki - Proszek do pieczenia
1 szt - Cytryna skórka otarta z cytryny
0.5 łyżeczki - Soda oczyszczona
250 g - Czerwona porzeczka plus 2 łyżki mąki pszennej
szczypta Sól

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Ciasto z porzeczkami i makiem

Cechy dania:
  • Słodkie
Pora dnia:
  • 30 min
  • Porcji 1
  • Łatwe

Składniki

Przygotowanie

Udostęnij

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać. Dodać szczyptę soli, suchy mak, wymieszać.

2. Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu, do dokładnego połączenia i uzyskania jednolitej masy. Dodać skórkę z cytryny, zmiksować. Następnie nadal miksując cienkim strumieniem wlewać olej.

3.Suche składniki dodawać na zmianę z maślanką w 3 – 4 turach, mieszając szpatułką lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia ( na tym etapie nie używamy już miksera ). Porzeczki oprószyć mąką, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do keksówki bądź okrągłęj blaszki, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 45 – 50 minut w temperaturze 175°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, odłożyć do całkowitego wystudzenia.

5.Wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem i podawać z czerwonymi porzeczkami.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
1692701451304 — kopia
poprzednie
Spaghetti z tofu i sosem śmietanowym
1692705322665
następne
Zapiekana tortilla
1692701451304 — kopia
poprzednie
Spaghetti z tofu i sosem śmietanowym
1692705322665
następne
Zapiekana tortilla

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here