Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać. Dodać szczyptę soli, suchy mak, wymieszać.
2. Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu, do dokładnego połączenia i uzyskania jednolitej masy. Dodać skórkę z cytryny, zmiksować. Następnie nadal miksując cienkim strumieniem wlewać olej.
3.Suche składniki dodawać na zmianę z maślanką w 3 – 4 turach, mieszając szpatułką lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia ( na tym etapie nie używamy już miksera ). Porzeczki oprószyć mąką, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do keksówki bądź okrągłęj blaszki, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 45 – 50 minut w temperaturze 175°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, odłożyć do całkowitego wystudzenia.
5.Wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem i podawać z czerwonymi porzeczkami.
SMACZNEGO 🙂