Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.
1. Dzień wcześniej namoczyć fasolę: wsypać do garnka, zalać zimną wodą w ilości około 1 litra i odstawić na całą noc do napęcznienia: 10-12 godzin.
2. Następnego dnia odcedzić fasolę. W dużym garnku obsmażyć uwcześnie pokrojoną w kostkę cebulę aż do zarumienienia.
3. Nastepnie wlej bulion warzywny (może byc przygotowany z kostki BIO rosołowej), odcedzoną fasolę, łyżeczkę vegety, liśc lautowy, ziele angielskie. Wszystko zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 1 godzinę.
4. Po tym czasie do garnka dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę: ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę. Gotuj zupę tak samo pod przykryciem przez kolejne 25 minut do miękkości warzyw.
5. Odlej 2-3 chochle gotowej zupy do pojemnika i zblenderuj, nastepnie dolej do zupy i dobrze wymieszaj. W ten sposób naturlanie zagęścisz zupę i rozporowadzisz jej smak w całym bulionie.
6. Na ostatnie 10 minut gotowania dodaj rozgnieciony czosnek oraz majeranek. Dla bardziej intensywnego smaku możesz równiecześnie dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego.
Podawać z ulubionym pieczywem.
SMACZNEGO 🙂