0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
3 szt - Jabłka
szczypta - Cynamon duża
kilka kropel - Sok z cytryny
1 szkl - Mąka
0.5 szkl - Mleko
2 szt - Jajka duże
1 szt - Cukier waniliowy
1 łyżeczka - Proszek do pieczenia płaska
1 łyżka - Cukier puder płaska

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Racuchy z jabłkami i cynamonem

Cechy dania:
  • Słodkie
  • 25 min
  • Porcji 4
  • Łatwe

Składniki

Przygotowanie

Udostęnij
  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy je szczyptą cynamonu i skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny.
  2. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy mleko, jajka, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz cukier puder. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia składników.
  3. Następnie do ciasta dodajemy starte jabłka, całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Odstawiamy na 5 minut.
  4. Racuchy z jabłkami smażymy na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Jeśli masz dobrej jakości patelnię, z nieprzywierającą powierzchnią to tak naprawdę nie ma potrzeby dodawania jakiegokolwiek tłuszczu do smażenia. Smażymy je na małym lub średnim ogniu, z obu stron aż będą ładnie rumiane. Wtedy mają czas na wyrośnięcie na patelni i będą idealnie puchate, mięciutkie. Opcjonalnie oprószamy je z wierzchu cukrem pudrem lub serwujemy z ulubioną konfiturą.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
1700406483323
poprzednie
Sałatka z brokułem i szynką
1701090085913
następne
Zupa ziemniaczana
1700406483323
poprzednie
Sałatka z brokułem i szynką
1701090085913
następne
Zupa ziemniaczana

Dodaj komentarz