0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
2 szkl - Mąka
2/3 szklanki - Mleko
1.5 łyżeczki - Proszek do pieczenia
4 szt - Jajka
0.5 szkl Cukier
0.5 szt - Cytryna wyciśnięty sok z dużej połowy cytryny
0.5 łyżeczki - Olejek cytrynowy
8 łyżek - Olej rzepakowy

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Cytrynowa babka łyżką mieszana

Cechy dania:
  • Słodkie
  • 25 min
  • Porcji 1
  • Łatwe

Składniki

Przygotowanie

Udostęnij

Dobra rada: zanim przystąpimy do wypieku wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Do miski wlewamy mleko, dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, dodajemy jajka, ekstrat cytrynowy, cukier. Wszystko delikatnie mieszamy. Następnie małymi strumieniami wlewamy olej i ponownie mieszamy.
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do ciasta. Składniki mieszamy wyłącznie do połączenia.
  3. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika, około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem babkę oprószamy cukrem pudrem.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
1699030704410
poprzednie
Sernik twarogowy z malinami
1699037115451
następne
Tosty śniadaniowe inaczej
1699030704410
poprzednie
Sernik twarogowy z malinami
1699037115451
następne
Tosty śniadaniowe inaczej

Dodaj komentarz