0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
1 szt - Cebula średnia wielkość
3 ząbki - Czosnek
1 puszka - Fasola biała konserwowa z puszki
1 puszka - Fasola czerwona konserwowa z puszki
1 puszka - Pasta pomidorowa ze słoika
1 puszka - Pomidory z puszki krojone
1 litr - Bulion warzywny może być woda
1 mała puszka - Kukurydza konserwowa
1 mała puszka - Groszek zielony konserwowy
1 szt - Marchew pokroic w kosteczkę
1 szt - Papryka duża: czerwona lub żólta
Przyprawy
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Chili do smaku
1 łyżeczka - Miód można zastapić cukrem lub syropem klonowym
0.5 łyżeczki - Kolendra należy rozgnieść
0.5 łyżeczki - Rozmaryn należy rozgnieść
1 łyżeczka - Oregano
1 szt - Liść laurowy do zypy

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Zupa meksykańska

Cechy dania:
  • Pikantne
  • Wege
Pora dnia:
  • 45 min
  • Porcji 8
  • Łatwe

Składniki

  • Przyprawy

Przygotowanie

Udostęnij

1. W szerokim garnku na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Po około 5 minutach dodać pokrojona w kostkę paprykę, marchewkę i samżyc kolejne 5 minut. Po tym czasie mozna dodać starte ząbki czosnku, a nastepnie wszystko wymieszać i smażyć jeszcze przez kolejną minutę.

2. Następnie należy dodać wszystkie sosy (pastę z przetartych pomidorów, pomidory z puszki, sos meksykański) oraz bulion lub po prostu wodę + liśc laurowy. Przykryć i dusić na małym ogniu 15 minut.

3. Całość doprawić przyprawami, m.in solą, pieprzem i szczyptą miodu lub syropem klonowym. Jeżeli uważasz, że zupa jest zbyt mało pikantna można dodać odrobinę chili. Wszystko wymieszać i gotować bez przykrycia 5 minut aż smaki przejdą.

4. Na sam koniec dodajemy pozostałe składniki: kukurydzę, groszek oraz fasolę z puszki. Jedyną puszkę z fasoli dajemy w całości z zalewą, natomiast pozostałe puszki odcedzamy z zalewy i dodajemy sam produkt. Gotować na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką ok. 10 minut. Gotowe!

Zupa jest naprawdę pyszna, aromatyczna, dość gęsta, więc i pożywna. Można podawać z chrupiącymi grzankami 🙂

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
45fbd03ea53f6de05fa44545
poprzednie
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
cf0892bca9f7d4a84827ca15
następne
Placki z jagodami
45fbd03ea53f6de05fa44545
poprzednie
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
cf0892bca9f7d4a84827ca15
następne
Placki z jagodami

Dodaj komentarz