Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.
1. W szerokim garnku na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Po około 5 minutach dodać pokrojona w kostkę paprykę, marchewkę i samżyc kolejne 5 minut. Po tym czasie mozna dodać starte ząbki czosnku, a nastepnie wszystko wymieszać i smażyć jeszcze przez kolejną minutę.
2. Następnie należy dodać wszystkie sosy (pastę z przetartych pomidorów, pomidory z puszki, sos meksykański) oraz bulion lub po prostu wodę + liśc laurowy. Przykryć i dusić na małym ogniu 15 minut.
3. Całość doprawić przyprawami, m.in solą, pieprzem i szczyptą miodu lub syropem klonowym. Jeżeli uważasz, że zupa jest zbyt mało pikantna można dodać odrobinę chili. Wszystko wymieszać i gotować bez przykrycia 5 minut aż smaki przejdą.
4. Na sam koniec dodajemy pozostałe składniki: kukurydzę, groszek oraz fasolę z puszki. Jedyną puszkę z fasoli dajemy w całości z zalewą, natomiast pozostałe puszki odcedzamy z zalewy i dodajemy sam produkt. Gotować na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką ok. 10 minut. Gotowe!
Zupa jest naprawdę pyszna, aromatyczna, dość gęsta, więc i pożywna. Można podawać z chrupiącymi grzankami 🙂
SMACZNEGO 🙂