0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
300 g - Ser twarogowy
1 szt - Jajka duże
0.5 szkl - Mąka pszenna dodatkowo do posypania stolnicy
1 kopiasta łyżka - Mąka ziemniaczana
1 lub dwie łyżeczki - Cukier
Sól szczypta
SOS TRUSKAWKOWY
3/4 szkl - Truskawki świeże lub mrożone
mniejsza połowa szklanki - Śmietana 30
1lub 2 łyżki - Miód

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Kluseczki leniwe z twarogiem i sosem śmietanowo truskawkowym

Cechy dania:
  • Słodkie
Pora dnia:
  • 45 min
  • Porcji 3
  • Łatwe

Składniki

  • SOS TRUSKAWKOWY

Przygotowanie

Udostęnij

1. Ser biały zmielić (np. maszynką do mięsa lub ręcznym blenderem). Wyłożyć na stolnicę, dodać całe jajko, obie mąki, cukier i szczyptę soli. Szybko zagnieść na jednolite ciasto. W razie potrzeb podsypywać mąką (im mniej tym lepiej, kluski będą delikatniejsze).

2. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Z ciasta uformować wałek i lekko go spłaszczyć. Wycinać na skos kluseczki i partiami wrzucać je do gotującej się wody. Wyławiać łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.

3. SOS TRUSKAWKOWY: truskawki zmiksować, dodać śmietanę i miód.

4. Kluseczki wyłożyć na talerz i polać sosem.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
c81402c6fbaf3f680af1e10a
poprzednie
Obrazkowe warzywka
5ef36b789dbb21a0e6bf5921
następne
Kotleciki rybno – ziemniaczane
c81402c6fbaf3f680af1e10a
poprzednie
Obrazkowe warzywka
5ef36b789dbb21a0e6bf5921
następne
Kotleciki rybno – ziemniaczane

Dodaj komentarz