Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.
Przygotowanie farszu do placka:
1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę, cukinię i smażymy kolejne 5-7 minut. Na sam koniec dodajemy odsączony groszek, jeszcze chwilę smażymy i mieszamy. Ponownie delikatnie doprawiamy do smaku.
2. Do warzyw Wlewamy sos meksykański i paprykową pastę oraz wyciskamy czosnek. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem 15 minut na małym ogniu.
3. Na odrębnej patelni podsmażamy kąski wege lub przyprawionego kurczaka, dodajemy do farszu. Całość mieszamy i w ten sposób mamy całkowicie gotowy farsz do naszego placka ziemniaczanego.
Przygotowanie placków:
1. Ziemniaki trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy 2 jajka, około 7 łyżek mąki oraz solimy do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
2. Na porządnie natłuszczonej i rozgrzanej olejem patelni do naleśników (20 cm) smażymy z dwóch stron duże placki ziemniaczane (zajmujące całą objętość patelni).
Na każdej połowie usmażonego placka nakładamy farsz, następnie placek składamy na pół. Tak gotowy, ciepły placek zajadamy.
SMACZNEGO 🙂