0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
0.5 kg Mięso mielone z indyka
1 szt - Cebula
0.5 szt - Cukinia
1 szt - Marchew
1 szt - Jajka
pęczek - Natka pietruszki mały
0.5 szkl - Ryż biały
Sól do smaku
Pieprz do smaku
DODATKOWO: mąka do obtoczenia kotletów, tłuszcz do smażenia

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Kotlety mielone z ryżem i cukinią

Cechy dania:
  • Słone
Pora dnia:
  • 40 min
  • Porcji 5
  • Łatwe

Składniki

  • DODATKOWO: mąka do obtoczenia kotletów, tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Udostęnij

1.Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzamy i studzimy. Cukinię oraz marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę drobno siekamy.

2.Mięso mielone łączymy z ryżem, marchewką, cukinią, cebulą i pietruszką. Dodajemy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrabiamy i formułujemy niewielkie kotlety, lekko je spłaszczamy i delikatnie obtaczamy w mące.

3.Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na niewielkim ogniu z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu kotleciki przekładamy na ręcznik papierowy.

PS. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
1678816305194
poprzednie
Sałatka z rukolą awokado i jajkiem
1678820480086 1
następne
Mini serniczki z jagodami
1678816305194
poprzednie
Sałatka z rukolą awokado i jajkiem
1678820480086 1
następne
Mini serniczki z jagodami

Dodaj komentarz