Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.
1.W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odkroić zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część dokładnie opłukać, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, posolić i smażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty.
Dodać obraną i startą marchewkę i mieszając podsmażać ok. 2 minuty. Dodać masło i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów smażyć 2 minuty co chwilę mieszając.
2.Wlać gorący bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie, zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 – 20 minut aż warzywa będą miękkie.
Kalafior umyć, odkroić różyczki, białe łodyżki pokroić na plasterki. Kalafior dodać do zupy, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut, aż zmięknie. Doprawić do smaku.
3.Na koniec dodać rozdrobniony ser topiony i mieszać aż się rozpuści. Zaprawić zupę śmietanką, dodawaną do zupy stopniowo.
4.Zupę posypać szczypiorkiem oraz suszoną natką pietruszki. Propozycja podania z grzankami.
SMACZNEGO