0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
3 szkl - Mąka
2.5 łyżki - Masło roztapiamy
5 łyżek - Mleko ciepłe
5 łyżek - Cukier brązowy
1 szt - Jajka
SKŁADNIKI NA ROZCZYN
20 g - Drożdże
3.5 łyżki - Mleko ciepłe
1 łyżeczka - Cukier brązowy
DODATKOWO
0.5 słoika - Konfitura truskawkowa
5 łyżek - Nutella

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Drożdżowe bułeczki

Cechy dania:
  • Słodkie
Pora dnia:
  • 1 h 45 min
  • Porcji 1
  • Łatwe

Składniki

  • SKŁADNIKI NA ROZCZYN

  • DODATKOWO

Przygotowanie

Udostęnij

1. Składniki na rozczyn łączymy ze sobą i mieszamy. Odstawiamy przykryte ściereczką na 15 min.

2. Składniki na ciasto także łączymy, dodajemy gotowy rozczyn z drożdży, wszystko ugniatamy dobre 5 min. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 h. Po tym czasie ciasto lekko rozwałkowujemy, wycinamy większą szklanką koła, rozpłaszczamy każde i nakładamy konfiturę lub nutellę (po łyżeczce lub więcej w zależności od wielkości koła), formujemy bułeczki.

3. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy każdą roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 20 min w 180 stopniach.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
9c227f1f25de356f7fe26c47
poprzednie
Serek wiejski w bogatszym wydaniu
2ea54ebd18a35bfd63618130
następne
Pomidorowy omlet
9c227f1f25de356f7fe26c47
poprzednie
Serek wiejski w bogatszym wydaniu
2ea54ebd18a35bfd63618130
następne
Pomidorowy omlet

Dodaj komentarz