Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.
1. Maślankę ( u mnie smakowa jabłkowo gruszkowa) i jajko wymieszaj dokładnie np. przy pomocy rózgi kuchennej. Do miski wsyp mąkę, sól oraz cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto.
2. Na samym końcu dodaj sodę. Po dodaniu do ciasta sody bardzo dokładnie i długo je mieszaj. Gotowe do smażenia ciasto odstaw na kilka minut, by odpoczęło i wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączyły.
3. Na patelnię wylej olej. Olej roślinny do smażenia powinien przykryć całą patelnię na wysokość około 3 mm. Poczekaj aż olej się nagrzeje i zacznij kłaść porcje na placki. Ciasto jest gęste. Na jeden placek nakładaj kopiastą łyżkę stołową ciasta.
4. Racuchy na maślance smaż na średniej lub odrobinę niższej niż średnia moc palnika. Jedna strona potrzebuje około 3 minuty zanim placki przewrócisz na drugą stronę. W tym czasie powinny się ładnie zarumienić.
SMACZNEGO