0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
2.5 szkl - Mąka pszenna
2 szkl - Maślanka u mnie smakowa jabłkowo gruszkowa
1 szt - Jajka
1 łyżka - Cukier brązowy
1 łyżeczka - Soda oczyszczona
1 płaska łyżeczka - Sól
niecała szklanka - Olej rzepakowy do smażenia

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Puszyste racuchy na maślance

Cechy dania:
  • Słodkie
  • 30 min
  • Porcji 4
  • Łatwe

Składniki

Przygotowanie

Udostęnij

1. Maślankę ( u mnie smakowa jabłkowo gruszkowa) i jajko wymieszaj dokładnie np. przy pomocy rózgi kuchennej. Do miski wsyp mąkę, sól oraz cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto.

2. Na samym końcu dodaj sodę. Po dodaniu do ciasta sody bardzo dokładnie i długo je mieszaj. Gotowe do smażenia ciasto odstaw na kilka minut, by odpoczęło i wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączyły.

3. Na patelnię wylej olej. Olej roślinny do smażenia powinien przykryć całą patelnię na wysokość około 3 mm. Poczekaj aż olej się nagrzeje i zacznij kłaść porcje na placki. Ciasto jest gęste. Na jeden placek nakładaj kopiastą łyżkę stołową ciasta.

4. Racuchy na maślance smaż na średniej lub odrobinę niższej niż średnia moc palnika. Jedna strona potrzebuje około 3 minuty zanim placki przewrócisz na drugą stronę. W tym czasie powinny się ładnie zarumienić.

SMACZNEGO

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
6c51752e5e86a3d9cbfa712b
poprzednie
Babka z bakaliami
8e6d53b48d2ae8bb0043e24b
następne
Owocowa przekąska
6c51752e5e86a3d9cbfa712b
poprzednie
Babka z bakaliami
8e6d53b48d2ae8bb0043e24b
następne
Owocowa przekąska

Dodaj komentarz