0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
200 g - Ryż biały u mnie basmati
1/2 kostki - Ser mozarella
1 szt - Cukinia
500 g - Pieczarki
1 szt - Papryka czerwona
1 szt - Cebula
3 ząbki - Czosnek
3 łyżki - Olej rzepakowy
3 łyżeczki - Curry
Pieprz do smaku
Sól do smaku
Opcjonalnie:
2 opak - Fileciki roślinne marka: Garden Gourmet
350 gram - Filet z piersi kurczaka dla tych co wolą mięso (zamiennie z filecikami roślinnymi)

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Ryż zapiekany z warzywami i mozarellą

Cechy dania:
  • Słone
Pora dnia:
  • 40 min
  • Porcji 5
  • Łatwe

Składniki

  • Opcjonalnie:

Przygotowanie

Udostęnij

1.Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Paprykę pociąć na paski lub pokroić w kostkę, cukinię w kostkę albo na plastry, pieczarki na dość grube plasterki.

2.Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek i paprykę. Wszystko smażyć przez 4 minuty, dodać cukinię. Po 2 minutach dodać pieczarki. Doprawić do smaku solą. Smażyć jeszcze przez 3-4 minuty.

3.Wszystkie warzywa wymieszać z ryżem, przyprawić curry i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Aby danie było bardziej treściwe na wierzchu można ułożyć wege fileciki roślinne lub kawałki usmażonej piersi z kurczaka (opcjonalnie) i na wierzch na grubych oczkach zetrzeć ser. Zapiekać przez 10-12 minut. Danie można posypać natką pietruszki.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
1679827442737
poprzednie
Błyskawiczne drożdżówki twarogowe
1680270098257
następne
Kremowa zupa brokułowa
1679827442737
poprzednie
Błyskawiczne drożdżówki twarogowe
1680270098257
następne
Kremowa zupa brokułowa

Dodaj komentarz