0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
1 szt - Brokuł
7 szt - Ziemniaki duże
1 szt - Marchew duża
1 szt - Cebula
1 szt - Por 15/20 cm
1 szt - Serek topiony śmietankowy
1 łyżka - Masło
1.5 l - Bulion warzywny lub drobiowy
4 łyżki - Śmietana 30
pęczek - Szczypiorek
3 szt - Liść laurowy
6 szt - Ziele angielskie
Sól do smaku (lub przyprawa do zup np kucharek)
Pieprz do smaku

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Kremowa zupa brokułowa

Cechy dania:
  • Słone
Pora dnia:
  • 40 min
  • Porcji 5
  • Łatwe

Składniki

Przygotowanie

Udostęnij

1.W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odkroić zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część dokładnie opłukać, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, posolić i smażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty.
Dodać obraną i startą marchewkę i mieszając podsmażać ok. 2 minuty. Dodać masło i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów smażyć 2 minuty co chwilę mieszając.

2.Wlać gorący bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie, zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 – 20 minut aż warzywa będą miękkie.
Brokuła umyć, odkroić różyczki, zielone łodyżki pokroić na plasterki. Brokuły dodać do zupy, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut bez przykrycia, aż brokuł zmięknie. W razie potrzeby doprawić do smaku.

3.Na koniec dodać rozdrobniony ser topiony i mieszać aż się rozpuści. Zaprawić zupę śmietanką, dodawaną do zupy stopniowo.

4.Zupę posypać szczypiorkiem. Propozycja podania z grzankami.

SMACZNEGO 🙂

 

 

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
1680021187838
poprzednie
Ryż zapiekany z warzywami i mozarellą
1680354986681
następne
Tofu Curry w stylu restauracyjnym!
1680021187838
poprzednie
Ryż zapiekany z warzywami i mozarellą
1680354986681
następne
Tofu Curry w stylu restauracyjnym!

Dodaj komentarz