0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
Składniki na sos - I etap:
4 łyzki - Olej rzepakowy do smżenia
2 szt - Cebula średnia wielkość
3 szt - Pomidor średnia wielkośc (zamiennie puszka pomidorów)
10 szt - Czosnek
2 cm - Papryka czerwona chilli zamiennie można dodać 1/2 łyżeczki przyprawy chilli lub wiecej wg. preferencji
1 łyżka - Massaman curry paste pasta z lidla (zmiannik to przyprawa - Garam masala - Prymat)
1 łyżka - Kolendra nasiona kolendry
0.5 łyżeczki - Kurkuma mała łyżeczka
0.5 łyżeczki - Curry mała łyżeczka
1 łyżka - Ketchup dla wzmocnienie smaku
1 łyżka - Skrobia ziemniaczana do zagestnienia
1.5 łyżeczki - Sól
0.5 łyżeczki - Cukier u mnie ksylitol
Składniki na danie - II etap:
2 łyżki - Olej rzepakowy do smażenia
1 szt - Cebula duza cebula lub dwie małe
0.5 szt - Papryka czerwona
0.5 szt - Papryka żółta
7 różyczek - Brokuł u mnie mrożony
1 szklanka - Fasolka szparagowa u mnie mrożona
1 łyżka - Kmin rzymski nie mylić z kminkiem :)
1 szklanka - Woda
Składniku na Tofu - III etap:
2 opakowania - Tofu
1 łyżka - Papryka słodka papryki czerownej słodkiej
0.5 łyżeczki - Sól
1 łyżka - Mąka kukurydziana zamiennie może byc zwykła przenna czy tortowa
0.5 szklanki - Olej rzepakowy do smażenia

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Tofu Curry w stylu restauracyjnym!

Cechy dania:
  • Pikantne
  • Słone
  • Wege
Pora dnia:
  • 50 min
  • Porcji 4
  • Średni

Składniki

  • Składniki na sos - I etap:

  • Składniki na danie - II etap:

  • Składniku na Tofu - III etap:

Przygotowanie

Udostęnij

I etap – Przygotowanie Sosu:

1. Cebulę kroimy w kostke i smażymy 7 minut.
2. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, cały czosnek i resztę składników dla przygotowania sosu.
Smażymy wszystko przez 10 minut, co chwilę mieszając .
3. Przesypujemy wszystko naczynia w celu zblendowania na gładka masę.

I oto włśnie mamy pyszny aromatyczny sos.

II etap – Przygotowanie warzyw:

1. Cebulę kroimi w duże kostki. Ja kroję cebule na pół a nastepnie kazda połówke na 4 części i wrzucamy na rozgrzana patelnię.
2. Paprykę kroimi na taka sama kostke jak cebula i dorzucamy do patelni.
To samo robimy z pozostałymi skladnikami i smazymy 10 minut. Na koniec zalewamy wodą.
3. Dodajemy nasz przygotowany sos z I etapu

III etap – Przygotowanie Tofu:

1. Tofu kroję w niewielka kostkę 1,5 cm. Aby otrzymać takie kostki kroje tofu wzdłuż po środku a pózniej w paski, a paski na kostki.
2. Tofu przekladam do miseczki i mieszam/obtaczam z resztą składników.
3. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zarumienienia a nastepnie odsączamy na ręczniku papierowym.

Gotowe tofu dodajemy do całosci dania z etapi I i II.

Całość podajemy z ryżem. Możemy go przygotować na wiele sposobów według własnego uznania.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
1680270098257
poprzednie
Kremowa zupa brokułowa
1680360870968
następne
Kokosowo bananowe pralinki
1680270098257
poprzednie
Kremowa zupa brokułowa
1680360870968
następne
Kokosowo bananowe pralinki

Dodaj komentarz