0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
4 szt - Jajka
0.5 szkl - Mleko
4 łyżki - Mąka pszenna czubate
200 g - Szpinak mrożony
1 łyżeczka - Cukier płaska
Sól do smaku
Pieprz do smaku
250 g - Serek śmietankowy typu Philadelphia
200/300 g - Łosoś wędzony może być smakowy z koperkiem
0,5 - pęczka Koper
0.5 - pęczka Natka pietruszki

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Rolada szpinakowa z łososiem

Cechy dania:
  • Słone
  • 40 min
  • Porcji 1
  • Łatwe

Składniki

Przygotowanie

Udostęnij
  1. Mrożony szpinak należy wcześniej rozmrozić oraz odsączyć z nadmiaru wody. W wysokim naczyniu umieścić szpinak, wlać mleko, dodać szczyptę soli, cukier oraz żołtka jajek. Całość zmiksować na najwyższych obrotach przy pomocy blendera ręcznego lub szejkera z kielichem.
  2. Do zmiksowanej masy dodać przesianą przez sito mąkę i raz jeszcze zmiksować. Białka jaj ubić na sztywną masę w dodatkiem szczypty soli i delikatnie wmieszać w masę szpinakową.
  3. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni ( góra/dół). Ciasto wyłożyć na całą powierzchnię blachy i wyrównać. Omlet piec 20 minut do lekkiego zarumienienia końców ciasta. Wyłączyć piekarnik i otworzyć lekko drzwiczki.
  4. Po upieczeniu wyjąć blachę z omletem, jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w rulon razem z papierem. Zostawić do przestudzenia na 20 minut.
  5. W między czasie przygotować masę serkową. Serek śmietankowy wymieszać z drobno posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Odwinąć omlet (papier nadal zostawiamy) i całą jego powierzchnię wysmarować serkiem. Rozłożyć po całości rozdrobnionego łososia, całość posypać siekanymi ziołami (pietruszką oraz koperkiem – patrz zdjęcie).
  7. Ciasto ponownie zwinąć w rulon, tym razem ściślej, powoli i ostrożnie. Podczas zwijania rolady zdejmujemy delikatnie papier.
  8. Gotową, zwiniętą roladę przechowuj w lodówce.

SMACZNEGO 🙂

Rolada szpinakowa z łososiem

 

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
Jajka po tatarsku 1
poprzednie
Jajka po tatarsku
Makaron z brokulem w sosie smietanowym
następne
Makaron z brokułem w sosie śmietanowym
Jajka po tatarsku 1
poprzednie
Jajka po tatarsku
Makaron z brokulem w sosie smietanowym
następne
Makaron z brokułem w sosie śmietanowym

Dodaj komentarz