Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu w osolonej wodzie. Brokuła podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli, cukru oraz odrobinę soku z cytryny. Na gotującą się wodę przełożyć brokuła, gotować ok. 5-7 minut.
2. Na patelni rozgrzać masło, przełożyć pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę lub wege kabanosy (dostępne w sieci sklepu LIDL), chwilę razem podsmażać. Dodać oregano, sól oraz pieprz, wymieszać.
3. Do śmietanki dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i przelać na patelnię, mieszać, podgrzewając do zgęstnienia sosu. Dodać brokuła oraz makaron i wymieszać. W razie konieczności doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
SMACZNEGO 🙂
Makaron z brokułem w sosie śmietanowym