0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
150 g - Makaron
200 g - Szynka delikatesowa
250 ml - Śmietana 18
1 szt - Brokuł
1 szt - Cebula
2 ząbki - Czosnek
1 łyżeczka - Mąka ziemniaczana czubata
0.5 łyżeczki - Oregano
1 łyżka - Masło
Sól do smaku
Pieprz do smaku

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Makaron z brokułem w sosie śmietanowym

Cechy dania:
  • Słone
Pora dnia:
  • 30 min
  • Porcji 3
  • Łatwe

Składniki

Przygotowanie

Udostęnij

1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu w osolonej wodzie. Brokuła podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli, cukru oraz odrobinę soku z cytryny. Na gotującą się wodę przełożyć brokuła, gotować ok. 5-7 minut.

2. Na patelni rozgrzać masło, przełożyć pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę  lub wege kabanosy (dostępne w sieci sklepu LIDL), chwilę razem podsmażać. Dodać oregano, sól oraz pieprz, wymieszać.

3. Do śmietanki dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i przelać na patelnię, mieszać, podgrzewając do zgęstnienia sosu. Dodać brokuła oraz makaron i wymieszać. W razie konieczności doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

SMACZNEGO 🙂

Makaron z brokułem w sosie śmietanowym

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
Rolada szpinakowa z łososiem
poprzednie
Rolada szpinakowa z łososiem
Rolada szpinakowa z łososiem
poprzednie
Rolada szpinakowa z łososiem

Dodaj komentarz