0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
600 g - Filet z łososia
1 szt - Cebula
8 cm - Por
0.5 szkl - Bulion warzywny lub woda
0.5 szkl - Śmietana 30
2 ząbki - Czosnek
400 g - Makaron typu penne
3 łyżki - Sok z cytryny
Pieprz cytrynowy do przyprawienia ryby i do smaku sosu
Sól do przyprawienia ryby i do smaku sosu
2 łyżki - Masło do smażenia łososia i warzyw
kilka sztuk Pomidorki koktajlowe
Natka pietruszki do przyozdobienia dania

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Łosoś w sosie śmietanowym

Cechy dania:
  • Słone
Pora dnia:
  • 30 minut
  • Porcji 5
  • Łatwe

Składniki

Przygotowanie

Udostęnij
  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
  2. Oczyść i opłucz filety łososia. Osusz je papierowym ręcznikiem, następnie usuń skórę z łososia. Posól i popieprz do smaku z obu stron.
  3. W dużym rondlu lub patelni rozgrzej masło i smaż filety łososia z jednej strony przez około 3-4 minuty, aż się zrumienią. Następnie odwróć je i smaż drugą stronę przez kolejne 3-4 minuty. Usuń łososia z patelni i odłóż na talerz.
  4.  W tej samej patelni, w której smażyłeś łososia, dodaj posiekaną cebulę oraz por i smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną i zaczną się rumienić. Dodaj posiekany bądź przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez krótką chwilę.
  5.  Do patelni wlej bulion warzywny lub lekko ciepłą, przegotowaną wodę, mieszaj i pozostaw do zagotowania. Zmniejsz ogień i wlej małym strumieniem śmietanę. Całość delikatnie wymieszaj. Dodaj 3 łyżki soku z cytryny i ponownie wymieszaj.
  6. Do tak przygotowanego sosu dodaj ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj rozdrobnione kawałki wcześniej usmażonego łososia, delikatnie wmieszaj rybkę w danie.
  7. Danie możesz przyozdobić świeżą pietruszką oraz pomidorkami koktajlowymi. Podawaj z ulubioną surówką, np. z mixu sałat.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
1692705322665
poprzednie
Zapiekana tortilla
1693310572345
następne
Sałatka z rukoli i orzechów nerkowca
1692705322665
poprzednie
Zapiekana tortilla
1693310572345
następne
Sałatka z rukoli i orzechów nerkowca

Dodaj komentarz