Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.
1.Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki. Masło ucieramy na krem z cukrem drobnym kryształem. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość ucieramy nie za długo, tylko do dokładnego połączenia się składników.
2. Około połowy ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadzamy po całym dnie. Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i połowę startej na wiórki czekolady, Dokładnie mieszamy i wykładamy równomiernie na jasnym cieście.
3. Gruszki kroimy na dość cienkie plasterki i układamy na wierzchu ciasta jak dachówki.
4. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy ogrzewanie. Trzymamy ciasto przy uchylonych drzwiczkach ok. 5 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy do ostudzenia.
5. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku, mieszamy i wykładamy na wierzch ciasta. Pozostałą czekoladę wiórkujemy i posypujemy ciacho.
SMACZNEGO 🙂