Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.
1.W osolonej wodzie ugotować ryż na półtwardo. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
2. 1 dużą cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3.W dużej misce wymieszać mięso mielone, ryż, cebulę oraz kapustę. Dodać jajko/a, doprawić solą i pieprzem. Dokładanie wyrobić ręką. Formować okrągłę kotleciki, wyłożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko zapiec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, około 10 min. Następnie wyłożyć je do naczynia żaroodpornego.
Przygotowanie sosu:
1.W garnku do zarumienienia podsmażyć 1 cebulę pokrojoną w kostkę. Zalać zblendowanymi pomidorami z puszki, dodać kartonik soku pomidorowego. Doprawić solą, pieprzem oraz suszoną bazylią i zagotować. Tak przygotowanym sosem zalać kotleciki i piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach, 50 minut (tryb góra- dół bez termoobiegu).
Podawać z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO 🙂