0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
600 g- Mięso mielone z indyka
około 1 szkl - Ryż biały przed ugotowaniem
1/4 główki - Biała kapusta
1 szt - Jajka 1 duże bądź 2 małe
2 szt - Cebula duże
1 szt - Pomidory z puszki
250 g - Sos pomidorowy
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Olej rzepakowy do zeszklenia cebuli
1 łyżeczka - Bazylia suszona

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Zapiekane gołąbki bez zawijania

Cechy dania:
  • Słone
Pora dnia:
  • 40 min
  • Porcji 6
  • Łatwe

Składniki

Przygotowanie

Udostęnij

1.W osolonej wodzie ugotować ryż na półtwardo. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.

2. 1 dużą cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3.W dużej misce wymieszać mięso mielone, ryż, cebulę oraz kapustę. Dodać jajko/a, doprawić solą i pieprzem. Dokładanie wyrobić ręką. Formować okrągłę kotleciki, wyłożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko zapiec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, około 10 min. Następnie wyłożyć je do naczynia żaroodpornego.

Przygotowanie sosu:

1.W garnku do zarumienienia podsmażyć 1 cebulę pokrojoną w kostkę. Zalać zblendowanymi pomidorami z puszki, dodać kartonik soku  pomidorowego. Doprawić solą, pieprzem oraz suszoną bazylią i zagotować. Tak przygotowanym sosem zalać kotleciki i piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach, 50 minut (tryb góra- dół bez termoobiegu).

Podawać z ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
1684261926159
poprzednie
Blok galaretkowy
1684417277733 1
następne
Tortilla z tuńczykiem
1684261926159
poprzednie
Blok galaretkowy
1684417277733 1
następne
Tortilla z tuńczykiem

Dodaj komentarz