Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.
1.Rozczyn – do wysokiego naczynia wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 2 pełne łyżki mąki i zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem. Przykryć i odstawić na około 20 minut, żeby drożdże wyrosły.
2. Następnie do miski wsypać mąkę, dodać jajko, łyżkę cukru i dodać wyrośnięty rozczyn. Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 40 minut.
3. Po wyrośnięciu ciasta dodać do niego ulubione owoce (u mnie jabłka pokrojone w kostkę) i wymieszać delikatnie łyżką.
4. Placki smażyć na posmarowanej tłuszczem i rozgrzanej patelni.
PS. Podawać posypane z cukrem pudrem.
SMACZNEGO 🙂