0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
25 g - Drożdże
1 szkl - Mleko
1.5 szkl Mąka w tym 2 łyżki do rozczynu
2 łyżki - Cukier
2 szt - Jajka małe
3 szt - Jabłka lub inne owoce
Olej rzepakowy do smażenia

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Cechy dania:
  • Słodkie
  • 1 h
  • Porcji 4
  • Łatwe

Składniki

Przygotowanie

Udostęnij

1.Rozczyn – do wysokiego naczynia wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 2 pełne łyżki mąki i zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem. Przykryć i odstawić na około 20 minut, żeby drożdże wyrosły.

2. Następnie do miski wsypać mąkę, dodać jajko, łyżkę cukru i dodać wyrośnięty rozczyn. Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 40 minut.

3. Po wyrośnięciu ciasta dodać do niego ulubione owoce (u mnie jabłka pokrojone w kostkę) i wymieszać delikatnie łyżką.

4. Placki smażyć na posmarowanej tłuszczem i rozgrzanej patelni.

PS. Podawać posypane z cukrem pudrem.

SMACZNEGO 🙂

 

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
1678820480086 1
poprzednie
Mini serniczki z jagodami
1679577272858
następne
Dorsz ze szpinakiem
1678820480086 1
poprzednie
Mini serniczki z jagodami
1679577272858
następne
Dorsz ze szpinakiem

Dodaj komentarz