Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.
1. Cukier dajemy do garnka i podgrzewamy go na małym ogniu, żeby uzyskał płynną konsystencję i powstał nam karmel, mieszamy by się nie przypalił.
Gdy cukier uzyska płynną konsystencję i piękny bursztynowy kolor, ściągamy z ognia i dodajemy stopniowo gorące mleko-po pierwszym dodaniu mleka masa się spieni. Mieszamy do połączenia, można trzepaczką.
2. Powstałą mieszaninę chwilę studzimy. Do ciepłej mieszaniny dodajemy miód. Mieszamy do połączenia. Następnie masę przelewamy przez sitko by odłączyć ewentualne kryształki cukru. Dodajemy olej, przyprawę do piernika, rozbełtane jajko-wszystko mieszamy.
3. Mąkę mieszamy z sodą, i dodajemy stopniowo do mieszaniny. 4. Ma nam powstać gęste ciasto. Chwilkę zagniatamy, nie dodajemy mąki, może się leciutko kleić, ale takie ma być.
4. Odrywamy kawałek ciasta, podsypujemy mąką, wałkujemy na około 0,5cm i wycinamy pierniki.
Pieczemy około 10-12 minut w temp 180 stopni. Pierniczki w pieczeniu pięknie rosną.
SMACZNEGO 🙂