0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
3.5 szkl - Mąka pszenna
150 g (0.6 szkl) - Cukier
250 ml (1 szkl) - Mleko
100 ml (0.4 szkl) - Olej rzepakowy
100 gr (5 łyżek) - Miód
1 łyżka - Przyprawa do piernika
1.5 łyżeczki - Soda oczyszczona
1 szt - Jajka

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Puszyste pierniczki

Cechy dania:
  • Słodkie
Pora dnia:
  • 30 min
  • Porcji 1
  • Łatwe

Składniki

Przygotowanie

Udostęnij

1. Cukier dajemy do garnka i podgrzewamy go na małym ogniu, żeby uzyskał płynną konsystencję i powstał nam karmel, mieszamy by się nie przypalił.
Gdy cukier uzyska płynną konsystencję i piękny bursztynowy kolor, ściągamy z ognia i dodajemy stopniowo gorące mleko-po pierwszym dodaniu mleka masa się spieni. Mieszamy do połączenia, można trzepaczką.

2. Powstałą mieszaninę chwilę studzimy. Do ciepłej mieszaniny dodajemy miód. Mieszamy do połączenia. Następnie masę przelewamy przez sitko by odłączyć ewentualne kryształki cukru. Dodajemy olej, przyprawę do piernika, rozbełtane jajko-wszystko mieszamy.

3. Mąkę mieszamy z sodą, i dodajemy stopniowo do mieszaniny. 4. Ma nam powstać gęste ciasto. Chwilkę zagniatamy, nie dodajemy mąki, może się leciutko kleić, ale takie ma być.

4. Odrywamy kawałek ciasta, podsypujemy mąką, wałkujemy na około 0,5cm i wycinamy pierniki.
Pieczemy około 10-12 minut w temp 180 stopni. Pierniczki w pieczeniu pięknie rosną.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
IMG 20221003 231043
poprzednie
Kotleciki ziemniaczane
2b981f08711933bbea9d0368
następne
Owocowe, mrożone batoniki
IMG 20221003 231043
poprzednie
Kotleciki ziemniaczane
2b981f08711933bbea9d0368
następne
Owocowe, mrożone batoniki

Dodaj komentarz