0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
300 ml - Kefir 1,2 szkl -
3 szkl - Mąka pszenna lub inna
2 szt - Jajka
10 g - Proszek do pieczenia
1 łyżeczka - Cukier
3 łyżki - Olej rzepakowy
400 g - Ser żółty twardy, w kostce
1 łyżeczka - Sól

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Domowe chaczapuri z serem

Cechy dania:
  • Słone
Pora dnia:
  • 40 min
  • Porcji 4
  • Łatwe

Składniki

Przygotowanie

Udostęnij
  1. W misce połączyć kefir, jedno jajko, dodać łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem połączyć aż powstanie gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę i przykryć na 10 miniut.
  2. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać go z jajkiem oraz szczyptą soli. Przygotowaną masę podzielić na 4 części i uformować kulki.
  3. Na blacie rozsypać mąkę i zagnieść ciasto, także podzielić je na 4 części i uformwać kulki. Każdą z kulek rozwałkować podsypując mąką i na środek każdej położyć kulkę serową. Następnie zawinąć ciasto tworząc sakiewkę, każdą lekko rozgnieść palcami , formując w kształt placka i lekko rozwałkować.
  4. Placuszki piec z dwóch stron na teflonowej suchej patelni, pod przykryciem na średniej mocy palnika.
  5. Gotowe, ciepłe chaczapuri można lekko posmarować masłem.

PS. Jeżeli ktoś chce wzbogacić smak chapaczuri do kulek serowych można dodać rożne dodatki np podsmażoną, osoloną cebulkę, suszone pomidory i inne dodatki wg uznania.

SMACZNEGO 🙂

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
1690999761026
poprzednie
Pomidorowe mini zapiekanki
1691159821208
następne
Deser pijana śliwka
1690999761026
poprzednie
Pomidorowe mini zapiekanki
1691159821208
następne
Deser pijana śliwka

Dodaj komentarz