0 0

Udostępnij w Social Mediach:

Możesz również skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Liczba porcji:
1.5 tabliczki - Czekolada mleczna
2 szt - Serek mascarpone po 250 g
200 ml Śmietana 36 około 1 szkl (może być także śmietana 30)
300 g - Śliwki suszone miękkie
250 ml - Rum bądź inny alkohol
150 g - Śmietana 30 1 kubeczek
8 szt - Ciastka pełnoziarniste lub ciastka czekoladowe
2 płaskie łyżki - Cukier puder
Dodatki do ozdobienia deserów: 3 cukierki śliwka w czekoladzie, drobinki tartej czekolady mlecznej bądź gorzkiej, 4 kulki Lindor

Dodaj przepis do zakładki

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.

Deser pijana śliwka

Cechy dania:
  • Słodkie
Pora dnia:
  • 35 min
  • Porcji 4
  • Łatwe

Składniki

  • Dodatki do ozdobienia deserów: 3 cukierki śliwka w czekoladzie, drobinki tartej czekolady mlecznej bądź gorzkiej, 4 kulki Lindor

Przygotowanie

Udostęnij

1.Śliwki pokroić w drobną kostkę/ kawałki. Przełożyć do słoika, zalać rumem bądź innym alkoholem (wódką, likierem), zakręcić i dobrze wstrząsnąć. Pozostawić na kilkanaście godzin, najlepiej na noc.

2.Przygotowujemy czekoladowy krem: do garnka wlewamy śmietankę kremówkę 36, podgrzewamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z palnika/indukcji. Automatycznie wrzucamy półtorej tabliczki połamanej na kostki czekolady mlecznej. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki do powstania jednolitej konsystencji. Gdy zawartość garnka się nieco przestudzi, wtedy wierzch zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej także na całą noc.

2. Po tym czasie wyciągamy garnek i mieszamy lekko masę. Powinna mieć w miarę gęstą konsystencję (przy użyciu śmietany 36 będzie bardzo gęsta, aczkolwiek gdy użyjemy śmietany 30 krem także wyjdzie) . Następnie do masy dodajemy 250 g zimnego mascarpone (to warunek konieczny) i całość miksujemy przez kilkanaście sekund za pomocą miksera do powstania gęstego, kremowego kremu.

3. Do gotowego kremu przekładamy odsączone z alkoholu śliwki i delikatnie mieszamy (sos/alkohol po śliwkach zachowujemy).

4. Przygotowujemy białą masę: śmietanę 30 miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz 250 g zimnego serka mascarpone. Całość ponownie miksujemy do połączenia składników.

5. Na dnie każdego pucharka kruszymy po około 2 ciasteczka. Następnie wykładamy porcjami czekoladowy krem ze śliwkami, kolejno krem biały, który delikatnie polewamy pozostałym sosem/alkoholem po śliwkach. Wierzch deserków ozdabiamy wg uznania, u mnie rozdrobnione kawałki cukierka: śliwka w czekoladzie, drobinki startej czekolady oraz kulka czekoladowa Lindora.

SMACZNEGO 🙂

 

Aneta

Uwielbiam gotować. To moja pasja i alternatywa na spędzanie wolnego czasu.

Recenzje przepisów

Nie ma jeszcze recenzji dla tego przepisu, użyj formularza poniżej, aby dodać komentarz
1691063586565
poprzednie
Domowe chaczapuri z serem
1691421200303
następne
Placki z cukinii i twarogu
1691063586565
poprzednie
Domowe chaczapuri z serem
1691421200303
następne
Placki z cukinii i twarogu

Dodaj komentarz