Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.
1.Śliwki pokroić w drobną kostkę/ kawałki. Przełożyć do słoika, zalać rumem bądź innym alkoholem (wódką, likierem), zakręcić i dobrze wstrząsnąć. Pozostawić na kilkanaście godzin, najlepiej na noc.
2.Przygotowujemy czekoladowy krem: do garnka wlewamy śmietankę kremówkę 36, podgrzewamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z palnika/indukcji. Automatycznie wrzucamy półtorej tabliczki połamanej na kostki czekolady mlecznej. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki do powstania jednolitej konsystencji. Gdy zawartość garnka się nieco przestudzi, wtedy wierzch zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej także na całą noc.
2. Po tym czasie wyciągamy garnek i mieszamy lekko masę. Powinna mieć w miarę gęstą konsystencję (przy użyciu śmietany 36 będzie bardzo gęsta, aczkolwiek gdy użyjemy śmietany 30 krem także wyjdzie) . Następnie do masy dodajemy 250 g zimnego mascarpone (to warunek konieczny) i całość miksujemy przez kilkanaście sekund za pomocą miksera do powstania gęstego, kremowego kremu.
3. Do gotowego kremu przekładamy odsączone z alkoholu śliwki i delikatnie mieszamy (sos/alkohol po śliwkach zachowujemy).
4. Przygotowujemy białą masę: śmietanę 30 miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz 250 g zimnego serka mascarpone. Całość ponownie miksujemy do połączenia składników.
5. Na dnie każdego pucharka kruszymy po około 2 ciasteczka. Następnie wykładamy porcjami czekoladowy krem ze śliwkami, kolejno krem biały, który delikatnie polewamy pozostałym sosem/alkoholem po śliwkach. Wierzch deserków ozdabiamy wg uznania, u mnie rozdrobnione kawałki cukierka: śliwka w czekoladzie, drobinki startej czekolady oraz kulka czekoladowa Lindora.
SMACZNEGO 🙂