























Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
1.Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę. Podgrzewamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z palnika/indukcji. Automatycznie wrzucamy 2 tabliczki połamanej na kostki czekolady mlecznej. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki do powstania jednolitej konsystencji. Gdy zawartość garnka się nieco przestudzi, wtedy wierzch zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
2. Po tym czasie wyciągamy garnek i mieszamy lekko masę. Powinna mieć w miarę gęstą konsystencję. Następnie do masy dodajemy zimne mascarpone (to warunek konieczny) i całość miksujemy przez kilkanaście sekund za pomocą miksera do powstania gęstego, kremowego kremu. Gdy krem będzie gotowy ponownie odstawiamy go do lodówki w celu dalszego przygotowania ciasta.
Pozostałe przygotowanie tortu:
1.Galaretki krytaliczne rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia (galaretki najlepiej przygotować wcześniej aby zgrać czasowo przygotowanie całego tortu).
2.Owoce myjemy, osuszamy. Truskawki kroimy w grubsze plasterki.
3. Biszkopty nasączamy w przegotowanej, letniej wodzie wymieszanej z sokiem z cytryny i układany je na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na biszkopty wykładany przygotowany wcześniej krem czekoladowy. Na krem wykładamy wszystkie owoce, warstwowo. Następnie zalewamy je już tężejącą (ale nadal lekko płynną) galaretką krytaliczną.
4.Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
SMACZNEGO 🙂
2 Komentarze Ukryj komentarz
Wspaniałe pomysły kosztuja grosze. Bezcenni są ludzie, którzy je urzeczywistniają. Twój blog jest tego wspaniałym przykładem…
Dziękuję za miłe słowa. Zapraszam po więcej…