Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby dodać do ulubionych ten przepis.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Foremkę na babkę z kominkiem o pojemności 2,5 litra wysmarować masłem i oprószyć mąką (lub bułką tartą).
2. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach. Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić mikserem, na najwyższych obrotach, na puszystą, białą masę. Następnie partiami dodać olej i krótko zmiksować. Dodać serek mascarpone i skórkę otartą z cytryny, całość ponownie zmiksować tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta.
3. Ciasto przełożyć do foremki. Piec w 175 stopni C (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika) przez 55 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić w foremce. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z foremki, odwrócić i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO 🙂